Menu Sluiten

Het voedselbos geeft positieve energie

Wat een rijkdom om onlangs in contact te komen met nieuwe mensen die werken aan een mooie omgeving die ook nog eens goed voedsel produceert! Dit geluksmoment willen we delen en een bijdrage leveren aan een gezonder en gelukkiger leven.

Samen met Vivian Wouters bezochten we het voedselbos in Lemiers. Het voedselbos is een plek waar blijvende planten staan waar je van kunt oogsten. Zo is er een struik met bladeren die als franse uiensoep smaken! Hiervan kan in de toekomst geoogst worden en de oogst kan dan worden gebruikt voor de bereiding van maaltijden. Ook brandnetels en distels zijn van grote waarde in het voedselbos. Het gaat om een grote diversiteit aan plantensoorten, wat ook het aantrekken van insecten en vogels ten goede komt. Het voedselbos geeft positieve energie & maakt je bewust van eerlijk eten, samen plezier hebben, talentontwikkeling en natuurlijk bewegen.

Het werk wordt gedaan door vrijwilligers die een paar keer per jaar meewerken met aanleg, snoeien, oogsten of creëren. Mede-initiatiefnemer Roy Krout: ‘Samen werken aan een voedselbos verbetert de sociale cohesie in het dorp. Belangrijk is dat het voedselbos gedragen wordt door de buurt. Het duurt nog enkele jaren voordat het voedselbos een eco-systeem heeft opgebouwd waarmee het zelfredzaam kan worden. Daarna vergt het bos weinig onderhoud, het meeste werk is het oogsten.’
Vivian Wouters: ‘Bij dat oogsten willen we in de toekomst een rol vervullen. We willen inwoners de kracht van de natuur laten ontdekken. Onbewerkt voedsel, een ware bron van gezondheid, verbindt ons en versterkt onze vitaliteit. Samen staan we voor een bloeiende samenleving in Vaals.’

Verwante berichten